Zelf menu samenstellen

Zelf menu samenstellen is makkelijker dan je denkt

Follow my blog with Bloglovin

 

Zelf een menu samenstellen, of dit nu gaat om kerst- , nieuwjaars- of verjaardagsmenu is makkelijker dan je denkt. Dat moet helemaal niet ingewikkeld te zijn. Mits enkele basisregels in acht te nemen kun je zelf een menu samenstellen.

Hoe ziet er zo’n menu er uit en hoe pak je het samenstellen ervan best aan?

menu samenstellenZelf een menu samenstellen staat of valt met een goede voorbereiding. Zelf een menu samenstellen lukt het best als je je inspiratie de vrije loop laat en daarbij zoveel mogelijk varieert. Succesvol zelf een menu samenstellen doe je best door de gebruikte ingrediënten de  bereidingswijzen zo weinig mogelijk te herhalen. Serveer je bijvoorbeeld zalmhapjes vooraf, kies dan niet voor zalm als hoofdgerecht. Kies je sla als voorgerecht, serveer dan zeker geen sla bij het hoofdgerecht.

Aantal gangen afstemmen op de porties

Zelf een menu samenstellen hangt in belangrijke mate af van het aantal gangen die je koos. Hoe groter het aantal gangen hoe kleiner de porties. Ga je eerder voor zwaardere gerechten? Kies dan voor een kleiner aantal  gangen.

Zwaardere gerechten zijn bijvoorbeeld:

 • Gebonden en romige soepen
 • menu samenstellenRood vlees
 • Wild
 • Alle gerechten met room of boter
 • Warme nagerechten

Lichte gerechten zijn vaak:

 • Heldere soepen
 • Salades
 • Visgerechten
 • Gerechten met kip of kalkoen 
 • Desserts met fruit.

Vaak passen gerechten binnen een menu beter bij elkaar als ze in dezelfde sfeer zijn. Bij een eenvoudige kip uit de oven past een simpele salade en pudding toe, terwijl bij een hertenbiefstukje een geraffineerd voorafje met truffelolie beter past.

Menu samenstellen: afstemmen op je gasten

De keuze van je menu hangt ook af van je gasten.

Menu samenstellenEen feestmenu voor volwassenen ziet er nu eenmaal anders uit dan wanneer er kinderen meer feesten.  Geef je de voorkeur aan urenlang feesten en tafelen of hou je het liever zo beperkt mogelijk?

Houd ook rekening met wat je gasten die dag al gedaan hebben.

Hebben die al een uitgebreide lunch achter de rug? Geef dan de voorkeur aan licht verteerbare gerechten zoals een ongebonden soep, kip of vis. Hebben ze een lange strandwandeling achter de rug? Dan kunnen ze wel straffere kost verdragen. We denken dan aan een hartig stukje wild of vlees.

Menu samenstellen: Wanneer breng je wat op tafel?

menu samenstellenEen menu bestaat traditioneel uit een:

 • Voorgerecht
 • Soep
 • Tussengerecht
 • Hoofdgerecht
 • Kaas (afhankelijk van de wijn erbij)
 • Nagerecht

Menu samenstellen Hoeveel gangen?

Serveer je meerdere (tussen) gerechten in plaats van één hoofdgerecht? Maak de porties dan niet te groot en bouw de gerechten op van licht (zoals een bouillon, salade of terrine) naar zwaar (zoals een vleesgerecht met room). Maak in dit geval ook je hoofdgerecht niet te zwaar. Laat bijvoorbeeld de aardappelen, rijst of pasta achterwege en serveer alleen een stukje vlees of vis met wat groenten. Voor het hele diner, alle gangen bij elkaar, kun je ongeveer 500 gram per persoon aanhouden.

Hoe meer gangen je serveert, hoe kleiner de porties worden.

Reken op minimaal een half uur per gang. Bij een menu van zes gangen zit je dus al snel drie uur aan tafel.

Menu samenstellen van kinderen

Menu samenstellenMaak geen onderscheid tussen volwassenen en kinderen: toch niet  als het om het aantal gangen gaat. Geef de kinderen net zoveel gangen als de volwassenen. Serveer desnoods mini- porties. In het andere geval zullen ze zich vlug vervelen.

Oudere kinderen drinken uit wijnglazen: serveer bijvoorbeeld twee kleuren druivensap of vruchtensap om het echter te laten lijken.

Serveer extra groenten die de kinderen lekker vinden.

Plaats: zet de kinderen aan het einde van de tafel. Zo ontstaan er geen gaten als ze tussen twee gangen  eventjes gaan spelen. Zorg dus dat kinderen iets om handen hebben als ze op de volgende gang moeten wachten.

Menu samenstellen: Vis voor vlees of is het omgekeerd…?

 • Vis serveren: vis heeft vaak een sterkere smaak en geur dan vlees. Vis serveren voor vlees mag als de vis geen te sterke smaak heeft.
 • Witvis: heeft vaak een minder sterke smaak.
 • Knoflook gamba’s en zalm: worden niet aangeraden om als voorgerecht te serveren.

Ditzelfde geldt ook voor twee vleesgerechten in een menu: een gerecht van wit vlees kan prima na rood vlees geserveerd worden als het gerecht met het wit vlees maar voller, complexer en rijper is en meer smaakgehalte heeft dan het rode vlees gerecht.

Menu samenstellen: Extra tips

 • Menu samenstellenZorg voor een juiste volgorde van de gangen.
 • Zorg voor een evenwichtige verdeling: maak de porties per gang niet te groot.
 • Wissel af in de bereidingstechnieken: bakken, braden, flamberen, grillen, noem maar op. Voldoende afwisselingen in het bereiden van het menu zorgt voor uitdaging en voor verrassende gezichten aan tafel.
 • Breng voldoende variatie: bij het samenstellen van het menu kun je meerdere soorten groenten gebruiken. Kies wél een beperkt aantal soorten groenten.   Serveer je dus bijvoorbeeld asperges bij het hoofdgerecht? Houd het dan bij asperges en gebruik niet nog meer soorten groenten.
 • Breng afwisseling in smaken en kleuren: dat zorgt voor verrassende effecten op tafel.
 • Houd rekening met jaargetijden – Op een warme zomerdag eet je lichter dan met de kerstdagen. Gebruik daarom seizoensgroenten en seizoensfruit.
 • Geef voorrang aan verse producten.
 • Een 4 gangen menu samenstellen: start bij voorkeur met een koud voorgerecht, een kopje soep als tussengerecht, het hoofdgerecht als derde gang en als laatste gang het dessert.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *