Brommobiel

Brommobiel – Wat is een brommobiel en is dit wel een veilige auto?

Brommobiel is vooral populair bij senioren, maar hoe veilig is deze piepkleine auto? Velen stellen zich die vraag nadat er zich enkele ernstige ongevallen mee voordeden. Omdat er voor het besturen van een brommobiel geen rijbewijs nodig is verschijnen deze voertuigen meer en meer op onze wegen.

Maar is een brommobiel wel veilig en aan welke voorschriften moeten ze precies voldoen?

Het gebruik van een brommobiel staat al langer ter discussie. Velen vragen zich af hoe veilig deze kleine en lichte ‘auto’ wel is. Een brommobiel is een kleine auto die niet sneller dan 45 kilometer per uur mag rijden. Het is een voertuig dat volgens de Belgische verkeerswetgeving gelijkgesteld is aan een bromfiets klasse B. Dit voertuig is vooral populair bij oudere senioren.

Wie mag er met een brommobiel rijden?

Om met een brommobiel te rijden moet je minstens 16 jaar jong zijn en over een rijbewijs AM beschikken. Het betreft een rijbewijs voor het besturen van een bromfiets. Een passagier mag je vanaf je 18de meenemen. Je mag dus maar een passagier vervoeren en het dragen van een veiligheidsgordel is verplicht. Bij normaal gebruik mag er naast de bestuurder maar een persoon meerijden.

Brommobiel

Een brommobiel is vooral populair bij senioren

Een brommobiel is vooral populair bij oudere senioren. Logisch, want diegenen die geboren zijn voor 14 februari 1961 hebben geen rijbewijs nodig voor het besturen van zo’n brommobiel. De bestuurders van een brommobiel die jongste jaren betrokken waren, waren gemiddeld 54 jaar, e en kwart van hen was 65 jaar of ouder.

Een brommobiel is vooral gevaarlijk voor inzittenden zelf

Er gebeuren meer en meer ongevallen met deze kleine voertuigen, maar toch zijn ze veiliger dan we denken. Zo gebeurden er in 2017 maar 34 ongevallen. Tussen 2014 en 2016 raakten precies 164 bestuurders van dit voertuig gewond en 3 overleefden het ongeval niet. Dat er nu meer ongevallen met deze kleine autootjes gebeuren is logisch. Er worden nu meer van deze voertuigen verkocht dan enkele jaren geleden.  Een derde van de geregistreerde ongevallen gebeurde op wegen met een maximumsnelheid 70 kilometer per uur. In bijna de helft van de ongevallen noteerde men een aanrijding met een ander voertuig. Een belangrijke oorzaak daarvan is dat de snelheid van een van deze mini- autootjes vaak verkeerd wordt ingeschat. Die rijdt maximaal maar 45 kilometer per uur en andere bestuurders verwachten zich daar niet aan.  Volgens verbruikersorganisaties en verkeersdeskundigen is een brommobiel vooral gevaarlijk voor de passagiers.

Brommobielen zijn op autosnelwegen niet toegelaten

Met dit kleine voertuig mag je vanwege hun beperkte snelheid niet rijden op autosnelwegen. Daar rijden deze wagentjes veel te traag voor. Je rijdt er rechts op de rijweg mee zoals alle andere voertuigen en je mag niet rijden op fietspaden, fietsstroken en voetpaden. Ook op wegen die verboden zijn voor auto’s mag je niet rijden. Aan het besturen van deze kleine ‘auto’s’ zijn dus weinig verplichtingen verbonden. Om ermee op de openbare weg te verschijnen moet je wel over een aangepaste verzekering beschikken. Het voertuig moet ook ingeschreven zijn en voorzien van een kentekenplaat zoals alle andere auto’s.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *